Decennia lang werd er aangenomen dat het voor een bevruchting van een eicel aankwam op het zaadcelletje wat als eerst arriveert bij de schil van de eicel. Survival of the fittest.
Het is die zaadcel die zich tegen de eicelwand aan legt en zich vervolgens een weg baant door deze schil heen en zo toegelaten wordt in de eicel.
De eicel sluit zichzelf onmiddellijk weer en de kernen van beide cellen zoeken elkaar op.
Zodra de kernen samengesmolten zijn (inclusief de chromosomen) en er zich weer een nieuwe volwaardige celkern heeft gevormd spreken wij van een bevruchting.

Net als ik, zal ook jij dat zo geleerd hebben tijdens de biologielessen die je ooit gehad hebt.
En nog steeds is dit hetgeen er aan de huidige puberende generatie geleerd wordt en zelfs hetgeen wat veel artsen voorgeschoteld krijgen in hun opleiding.

Maar klopt dit nog wel?
Onlangs kwam er een filmpje op mijn pad wat mij zeer raakte. Nieuw onderzoek en nieuwe wetenschap hebben er voor gezorgd dat er inmiddels ook nieuwe inzichten zijn over het proces van bevruchting. Vanuit mijn vakgebied ga ik automatisch hierin mee, maar het filmpje deed mij realiseren dat dit voor jou misschien helemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Hoog tijd dus om hier eens in te duiken en je iets meer bij te praten!

Essentiële suikers zijn van levensbelang    

Eind jaren ’90 is er een nieuwe wetenschap ontdekt – Glycobiologie.

De wetenschap van de essentiële celsuikers. Een verwarrend woord gezien er in de wereld steeds meer te doen is over suikers.
Het gaat hier niet over de geraffineerde of tafelsuikers die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid, maar over essentiële celsuikers die van wezenlijk belang zijn voor je totale welzijn. Daar waar je de een kan missen als kiespijn, heb je de ander juist keihard nodig!

In het Engels worden celsuikers, glycoforms genoemd. Persoonlijk vind ik dat een beter woord en tegelijkertijd zou ik ook niet weten hoe je dit het beste naar het Nederlands vertaald.

Hoe dan ook, deze celsuikers bevinden zich aan en in alle cellen van ons lichaam.
In een notendop; Zij zijn verantwoordelijk voor de communicatie tussen alle cellen zodat iedere cel weet wat zijn rol is en wat hij moeten doen. Deze communicatie onderling is natuurlijk ook van belang als we het hebben over de afweer van virussen, bacteriën en cellen welke onjuist gedeeld zijn.

Als deze celsuikers niet in de juiste hoeveelheden aanwezig zijn in het lichaam, dan worden er lichaamsprocessen verstoort. Op den duur vallen er dan functies uit, we worden ziek. Denk dan bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, allergieën, auto-immuunziekten of kanker.

Een passende sleutel

Leggen we deze wetenschap op het proces van een bevruchting dan is het inmiddels duidelijk dat als er een onbalans op een zaadcel of eicel zit, dit de kans op een bevruchting kan verstoren.
Eigenlijk is het zo dat als er onbalans op het gebied van glycoforms is, de sleutel niet meer op het slot past en de deur niet open gaat.
Oftewel een zaadcel wordt niet toegelaten in de eicel, doordat een van beide of beide cellen niet goed meer weten wat de bedoeling is. Dit kan zelfs leiden tot het aanvallen en vernietigen van de zaadcellen door het immuunsysteem van de vrouw!

Een boeiende, relatief nieuwe ontwikkeling in de kennis van het tot stand komen van een bevruchting!

Het wonder van bevruchting

Naast deze unieke passende sleutel is er nog een heel mooi en bijzonder bevruchtingsproces ontdekt.
Wetenschappers hebben nu namelijk via IVF kunnen vastleggen dat wanneer alle zaadcellen de eicel hebben bereikt met haar ring van voedingscellen welke zij om zich heen heeft, de zaadcellen een cirkel om de haar heen gaan vormen met hun zaadkopjes naar de eicel toe.
Daarna gaat de eicel, omgeven door de zaadcellen, ronddraaien!

Dit wordt het Pre-Conceptional Attraction Complex genoemd.

In dit subtiele proces, wat enkele uren kan duren, vindt er een uitwisseling plaats van signalen en stoffen. Hier gebeurd het… de Magie!

De Dans der Liefde

Graag deel ik dit prachtige filmpje met je waarop je ziet hoe een bevruchting tot stand komt.
En terwijl je geniet, let dan ook eens op de mooie structuur van de celsuikers die in deze beelden fantastisch zichtbaar is.