Wat is een littekenbehandeling?

Littekens kunnen door allerlei redenen ontstaan; een operatie, een schuiver op straat, een ongeluk, noem maar op.

Vaak ontstaan de wat grotere littekens door een operatie. Ieder litteken geneest weer op een andere manier en hoe dit genezingsproces er uit ziet is geheel afhankelijk van jouw eigen huid en gezondheidstoestand. Sommige littekens verdwijnen bijna in de huid, anderen liggen er op, blijven dik en rood, of juist wit/roze als je een donkerdere huid hebt. Andere littekens zie je niet, omdat die onderhuids zitten.

Voor ieder litteken geldt dat ze een bewegingsbeperking geven in een gebied en soms zorgen voor pijnklachten. Dat kan groot of klein zijn en je kunt er al dan niet hinder van ondervinden. Hoe het litteken uiteindelijk geneest en of het jou hinder geeft is mede afhankelijk van de nieuwe verbindingen die het lichaam maakt met het bindweefsel fascia) onderhuids.

Fascia heeft een interessante 3D structuur

En het is deze 3D structuur die er voor zorgt dat de huid en de weefsels weer aan elkaar kunnen groeien, maar het kan daarmee ook zorgen voor een beperking in de beweging van jouw lichaam of voor aanhoudende of regelmatig terugkerende pijnklachten.

Wanneer er in de huid en/of het onderliggende weefsel gesneden wordt of als de huid/weefsel kapot gaat (trauma), dan is dit voor het lichaam een levensbedreigende actie. Bacteriën van buitenaf kunnen nu heel makkelijk het lichaam binnendringen, dus het lichaam zal alles in het werk stellen om het ontstane ‘gat’ zo spoedig mogelijk te dichten. Er treden nu allerlei processen op die dit in no time mogelijk proberen te maken.
Wanneer er geen huidschade is, maar alleen inwendige schade, zal het lichaam natuurlijk ook reageren om deze schade zo snel mogelijk te herstellen.

Tijdens het trauma wat er ontstaat beschadigd de 3D structuur van het fascia. Je moet fascia zien als het allergrootste netwerk in ons lichaam wat er voor zorgt dat we ‘s ochtends eigenlijk in ongeveer dezelfde staat opstaan als we ‘s avonds naar bed zijn gegaan. Het verbind kruin met tenen en je linker vingertoppen met je rechter. Alles is op deze manier aan elkaar verbonden. Treedt hier schade in op, dan heeft dat dus gevolg voor alles in dit grote netwerk. Het hele netwerk zal reageren om eigenlijk zichzelf in stand te blijven houden en de verbroken verbindingen zo snel mogelijk weer te herstellen door het maken van nieuwe. Echter, deze nieuwe zullen anders verlopen dan dat de oude oorspronkelijk waren. Het is net alsof er wegen zijn verschoven. Je kunt na reparatie nog steeds van A naar B, maar je route loopt anders.

Het feit dat de route anders loopt en deze route in tijd van nood is gemaakt, is de kans groot dat deze niet op de meest ideale manier is aangelegd. Gevolg is dat je pijnklachten kunt krijgen en houden na bv een operatie of een bewegingsbeperking ervaart. Soms herstellen littekens ook simpelweg niet mooi of leveren de littekens zelf ook klachten op. Denk hierbij bv aan littekens na een borstreconstructie waar continue wrijving ontstaat tussen de littekens en de kleding of wellicht de BH of het topje wat gedragen wordt.

Een voorbeeld van een bewegingsbeperking kan ook zijn het slecht omhoog kunnen krijgen van de arm na een borstoperatie of niet meer helemaal kunnen bukken of strekken na een buikoperatie (bv laparoscopie/ hysterectomie/ keizersnede).

Littekenbehandeling

Tijdens een littekenbehandeling worden er zachte en relatief eenvoudige technieken gebruikt volgens de MSTR® methode, die er voor zorgen dat het litteken haar souplesse weer terugkrijgt, die meer lijkt op de souplesse van de huid.

De technieken zijn eenvoudig en zeer effectief, waardoor al vaak na 1 behandeling een enorme verbetering voelbaar is.
Het idee er achter is dat we het lichaam motiveren om de verbindingen die in tijden van nood aangelegd zijn, los te laten. Nieuwe betere verbindingen zijn door het fascia in de loop der tijd gemaakt, waardoor het veilig is de noodverbindingen los te laten.

Gevolg is dat de restricties en pijn die men kan voelen al snel blijvend verdwijnen. Het litteken wordt zachter en soepeler, waardoor littekens meer in de huid opgaan.

Littekentaping

Soms is het fijn het litteken na een littekenbehandeling nog verder te ondersteunen. Ook kan het soms zijn dat een litteken zich minder makkelijk laat behandelen met de MSTR® methode, door de ligging of vormgeving van het litteken. Er kan dan gebruik gemaakt worden van littekentaping. Deze tape blijft langere tijd op de huid zitten, waardoor het effect van de behandeling wordt verdiept/verlengt, of waardoor er na een behandeling met taping gestart kan worden met een MSTR® behandeling wanneer het litteken bv te diep in de huid heeft gelegen voor die tijd.

Bij Praktijk Manitou wordt de littekenbehandeling en/of taping alleen toegepast op de gebieden van de borst (borst gerelateerde operaties) en buik.

Naar aanleiding van een thermogram heb ik een borstbehandeling gehad van Janine. Ik heb erg veel klierweefsel en was al bekend met mastopathie waardoor mijn borsten bij tijd en wijle erg pijnlijk waren.
Haar benadering was erg kundig, betrokken en enthousiast. Door de persoonlijke touch voelen niet alleen mijn borsten stukken beter aan; ontspannen en zacht, maar ik ook! Dank je wel Janine!

Arna

Janine is an expert in her field, I felt completely at ease and secure during her treatments. She knows what she does and she is very intuitive. I discovered deeper layers of suppressed emotions and was able to release old pain and worries. What really touched me was the link that she made between my uterus issues of the past and my current breast health. I could feel a big difference afterwards: I feel relieved, a deeper connection with my inner self and I feel a better blood circulation of my breasts and arms. All so important to heal and stay healthy. This gives me so much comfort and trust, just what I needed. I truly recommend these kind of treatments for women.

Cathy Samé Lottin

Jarenlang heb ik last van pijnklachten door mastopathie gehad. Altijd werd er in het zkh gezegd; “Ja, je kunt er teunisbloemolie voor nemen maar voor de rest…”
Tja …geluk ermee (dat zeiden ze dan nog net niet, maar kwam er wel op neer😉)

Door te zoeken op het net kwam ik bij Janine terecht en wat ben ik blij dat ik haar gevonden heb 
Heb nooit meer last van de pijnklachten gehad. Mijn borsten voelen na een behandeling heerlijk zacht aan!
Deed het eerst 1x in de 3 maanden, maar ondertussen om de maand. De andere maand doe ik de buik/baarmoeder massage..ook al zo’n feest🎈🎉

En ze doet het zo bijzonder goed. Ik heb al meerdere massages gehad bij andere mensen, maar deze massages, zowel de borstbehandeling als de buik/baarmoedermassage zijn echt Fantastisch 

Echt een aanrader, zeker als je last hebt.. anders doe je het eens om je lichaam te verwennen😉 

Thanks Janine
enne ook altijd nog eens bere gezellig😘

Manon Mastop

Omdat ik last had van pijnlijke borsten heb ik een afspraak gemaakt voor een borstbehandeling bij Janine.
Tijdens de eerste behandeling beleefde ik een helende release van in mijn borsten opgeslagen emoties. Dit luchtte op en gaf ruimte voor verzachting.
De pijn in mijn borsten is na de tweede behandeling duidelijk afgenomen. Er is vertrouwen ingetreden in plaats van zorgen rondom mijn borstgezondheid.
Na de derde behandeling voelen mijn borsten heerlijk zacht aan.
Janine biedt een veilige, liefdevolle bedding. Ik kan haar behandeling absoluut aanraden. 

Sunny, yogadocente in Arnhem
Ik ben 29 jaar en heb al een aantal jaren last van pijnlijke borsten. Soms meer, soms minder en soms zo erg dat ik er niet goed door kon slapen of dat het mij belemmerde in mijn dagelijkse activiteiten. De arts vertelde mij dat er helaas niets aan te doen was en dat ik moest leren leven met de aandoening genaamd mastopathie.
Ik ben op zoek gegaan naar alternatieve behandelingen en kwam via Instagram bij Janine terecht via #mastopathie.
Na telefonisch contact waarbij zij uitlegde hoe de behandeling werkt en wat ik kon verwachten, hebben we een afspraak gemaakt. Inmiddels heb ik meerdere behandelingen gehad en ik ben haar heel erg dankbaar!
Mijn klachten zijn enorm verminderd en vaak ook helemaal verdwenen, en ik voel me hierdoor veel fitter. Ik ben verlost van het zware beurse gevoel in mijn borsten. Ze zijn zacht en horen weer bij mijn lichaam. Tijdens de ontmoeting en behandelingen heeft ze mij op mijn gemak laten voelen en op een prettige manier advies gegeven over bepaalde onderwerpen waar ik mee zat. Bedankt voor de fijne behandelingen en ik zal Janine zeker aanbevelen!
Sophie

Janine is een deskundige die met aandacht en de juiste energie haar werk doet. Mijn borsten doen minder pijn en voelen soepel en zacht aan.

Margot Vermeer

Janine is een vakvrouw, een goede ondernemer, zij verstaat haar professie, is empathisch en straight.

Caroline Boerlage

Sinds enige tijd bezoek ik praktijk Manitou voor borstbehandelingen. Janine is kundig en ervaren, maar bovenal liefdevol en stelt ze je op je gemak. Elke vrouw zou haar behandelingen eens moeten ervaren, het geeft je zoveel inzicht in je eigen lichaam. Ik beveel Janine dan ook van harte aan.

Diane Melis

Tarieven

  • Intake (60-75 min)* – € 125,-
  • Vervolgbehandelingen (60 min) – € 110,-

*) Intake is inclusief de 1e behandeling.

Zoals hierboven ook vermeld; behandelingen geschieden alleen op het gebied van de borst (borst gerelateerde operaties) en buik.

Tijdens een 1e afspraak (intake) bespreken wij onder andere jouw geschiedenis.
Hiervoor is het van belang dat je vooraf een intakeformulier invult!

Dit formulier ontvang je na het inplannen van je afspraak.
Het ingevulde formulier dient enkele werkdagen vóór jouw afspraak ontvangen te zijn in verband met de voorbereidingen op onze afspraak.

LET OP:
Zonder op tijd ontvangen, volledig ingevuld, intakeformulier is een afspraak niet mogelijk. Indien binnen 48 uur vóór de afspraak deze om die reden door Praktijk Manitou geannuleerd dient te worden, zal de gereserveerde tijd in rekening worden gebracht!

Locaties

Behandelingen worden gegeven in:

Westervoort – vaste praktijk
di/ wo/ do  van 9.00 – 17.00 uur